x

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your ReverbNation experience.

Harag Fiai Group / Bio

HARAG FIAI bio
Helyszín: Vecsés (akkor még nagyközség), közelebbről Kertekalja, még közelebbről a kultikus András utca. Időpont: 1989. Takács Miklós és Vígh József gitárosok, néhány Iron Maiden-, Pokolgép- és Anthrax-lemez, valamint Stress-demo ronggyá hallgatása után elhatározták, hogy igazi zenekart alapítanak. Elkezdtek társakat gyűjteni maguk köré, és így alakult ki 1989-re a Harag Fiai első klasszikus felállása: Takács Miklós és Vígh József – gitár, Teichter József – basszusgitár, Tősér Csaba – dob, Hrahovina András – ének. ’89 nyarán rövid időre Bayer Attila került Tősér helyére a dobok mögé, ebben a felállásban rögzített a banda egy sokszámos házi felvételt „A bűn” címmel, rajta olyan slágerekkel, mint a „Gyilkosságok az András utcában”, a „Temető”, vagy a „Gonosz anya”. Az anyagot a zenekar kívánságra megmutatja, de inkább mégsem.
Télire újfent Csabánkat találjuk a dobok mögött, és így érkezik el a nevezetes dátum: 1989. december 27-e, az első Harag Fiai-koncert napja. A buli a vecsési Ferihegy MGTSZ (gyengébbek és fiatalabbak kedvéért: mezőgazdasági termelőszövetkezet) kultúrtermében zajlott le, kb. 90 néző jelenlétében. A következő hetekben megjelentek az első „Harag Fiai”-feliratok a nagyközség különböző pontjain, meggyőzve az együttes tagjait, hogy jó úton járnak. Jött a következő koncert 1990 márciusában, immár a József Attila Művelődési Házban, melyre már kemény 40 (negyven) jó magyar forintot kellett fizetnie annak, aki be akart jutni.
Minden a legjobb úton haladt hát, amikor érkezett a tragikus hír: április végén Tősér Csaba egy szerencsétlen vonatbalesetben elvesztette jobb lábát. A mi Csabánkat azonban nem olyan fából faragták, hogy az ilyesmi megkottyanjon neki, és a zenekarnak sem fordult meg a fejében, hogy ne ő maradjon a dobos, így hát féléves pihenő után, októberben a Harag Fiai újra gőzerővel koncertezett, ismét a Kultúrházban. A siker leírhatatlan volt. Ekkor már Teichter nem volt a bandában, majd rövid idő múlva Vígh is kilépett. A basszusgitáros posztjára Kovács „Buraček” Sándor érkezett, ekkor egy ideig négyen tolták a fiúk a bítet.
1991 az igazi befutás éve. Kezdődött a banda első pesti koncertjével a Stress és Jack Daniel’s zenekarok előtt, majd még tavasszal elkészült az első hivatalos négyszámos stúdiófelvétel az Árkádok együttes stúdiójában. (A megszállott, Az eltűnt idő rabjai, Hilti, Szeresd az életet). A demóról a Metal Hammer biztató kritikát közölt, sorra jöttek a demókérő levelek az ország minden részéből, Erdélyből, Kárpátaljáról, ami arra ösztönözte a fiúkat, hogy újabb, még jobb számokat írjanak. Ekkor jelent meg a színen egy vékony, barna, Békés megyei srác, bizonyos Buzsik László gitáros, akivel kiegészülve összeállt a Harag Fiai második, legendássá vált felállása. A nyár termékeny munkával folyt, ekkor született meg a későbbi második demó teljes anyaga (A szemét lázadása, Rock and roll, Gyilkos álmok, Háború, Dobd el a múltad).
1992-ben a zenekar motorját, Takács Miklóst behívták sorkatonai szolgálatra, melyet mind ő, mind a többiek nehezen viseltek. Két botrányba fulladt buli után előbb Kovács lépett le a DDR-be, majd Hrahovina ment el a Fetal Death soraiba. Leszerelés után a fiúk még egyszer talpra álltak, Pálosi Zoltán énekes és Gyarmati László bőgős (ex-Fetal Death) került az együttesbe. Születtek új nóták, voltak jó hangulatú koncertek, de 1993 nyarára a Harag Fiai inaktív állapotba került, és 1994. február 20-án búcsúkoncerttel búcsúzott szeretett közönségétől a vecsési Kultúrházban.

Mintegy 15 év elteltével vetődött föl az ötlet, hogy nosztalgiabulit kellene tartani, a régi tagokkal. Kovács már ekkor az Egyesült Királyságban tengette mindennapjait, így a zenekar 2010 januárjában a Takács, Gyarmati, Tősér, Hrahovina felállásban lépett fel a vecsési Zeneklubban, zajos sikert aratva. Később Buzsik is csatlakozott a kvartetthez, Gyarmati helyére pedig az ifjú titán, Gaál Csaba került. 2012-ben elkezdődtek az első lemez (B-oldal) felvételei, melyen a régi nóták mellett egy új (a címadó), és egy Hirosima-szám (Krupszkája) is helyet kapott. A lemez 2013 nyarán lett kész. Itt tartunk ma…

General Info

Band Members
Takács Miklós-Gitár,Tősér Csaba-dob,Hrahovina András-Ének,Gaál Csaba-Basszusgitár,Buzsik László-Gitár-Ének
Artist Name
Harag Fiai Group
Home Page
http://www.reverbnation.com/haragfiaigroup
Active Since
01/13
Genres
Metal / '90 / Main stream

Contact Info

Location
Vecses, HU
Feedback