x

Richcracker / Blog

LAUNCHING MINI ALBUM RICHCRACKER

Launching Mini Album Richcracker Dipublish pada: Sabtu, 29 Desember 2012 Band ska kebanggaan Kota Malang, Richcracker akan mengadakan launching mini album terbaru mereka. Gig seru ini akan diselenggarakan pada:

Hari: Minggu, 13 Januari 2013 Pukul: 13.00 - 20.00 Tempat: Aula ITN 1 Malang HTM: 15k + CD (pre sale) 20k + CD (on the spot)

Akan dimeriahkan juga oleh: - Begundal Lowokwaru - Youngster City Rocker - Pitskankin - Toxictoast - Gang Holiday - Tikus Berdasi - Pencet Dai Pelem - PKOi! - Veskaria - As Merry As Cricket - Berontak - Straight Forward

http://halomalang.com/events/launching-mini-album-richcracker

MALANG SKA FEST

http://malangberbisik.blogspot.com/2012/01/malang-ska-festival-i-ruddies-all.html

Indonesian Ska Compilation Vol.1

Monday, 23 August 2010 Indonesian Ska Compilation Vol.1

Oke, mari kita mengingat kembali sejenak ke 10 tahun belakang, lebih tepatnya akhir tahun 90an dimana pada saat itu musik SKA sedang mem-booming di tanah air. Seiring perkembangan jaman dan merebaknya media yang pada akhirnya membawa masuk musik jenis yang bermacam-macam, musik SKA tanah air pun seolah hilang tertindih banyaknya tumpukan musik-musik jenis baru yang meradang di telinga masyarakat kita.

Yak, pada medio tahun 2010, muncul lah sebuah pergerakan baru dimana masih banyak orang yang menaruh hatinya terhadap musik SKA. Termasuk pula Beforeyougetin! Oleh karena itu, beforeyougetin juga sangat bangga bisa masuk ke jajaran band-band ska tanah air untuk sekali lagi mencoba memberikan nafas segar terhadap telinga masyarakat yang sudah terlalu banyak disodori musik-musik.

Maka itu, kita doakan saja, akan lahir sebuah kompilasi musik SKA yang berisikan band-band lokal sejati. Kompilasi tersebut boleh kita sebut dengan nama "Indonesian Ska Compilation Vol. 1". Beforeyougetin termasuk di dalamnya, tentunya dengan lagu yang boleh kita bilang bernuansa SKA.

Berikut ini adalah band-band yang meramaikan kompilasi SKA cihuy tersebut kawan, dan mari kita doakan semoga segera rilis sebentar lagi (amin!)!!!

1 United skank 2 Sri PLecit 3 Van de skamaveea 4 Oversight 5 Dancing Alaska 6 Beforeyougetin 7 Piccadilly and sleepwarkers 8 Lambosta 9 The coppers 10 Simmer Down 11 Richcrackers 12 Ska with Klasik (SWK) 13 Boutique band 14 Youngster City Rockers 15 Brother OI! 16 Kerah putih 17 Opledha opledhi 18 Ibarat Skata 19 Merseyside

Long live Ska tanah air kawan!!

So, do you like SKA? Wait for this V/A CD! and buy it!! let's listen the new SKA o from our local bands!!!

How about us?? we are a punk rock band!! but we do the SKA too dude!! yiiihaaa!!

Sejatah Musik SKA

Ska adalah bentuk muzik Jamaika yang bermula lewat 1950-an. Menggabungkan unsur tradisi mento dan calypso dengan bunyi rhythm and blues American, ia merupakan awalan di Jamaica kepada rocksteady, dan kemudian, reggae. Ketika muzik bertukar di Amerika, begitu juga Ska. Sebagai contoh, Ska dipengaruhi oleh jazz dan rock. Pengaruh campuran ini timbul kerana peminat Ska di Jamaica akan pergi ke kelab, tetapi juga mendengar muzik Amerika melalui corong radio

Bunyi ska dicipta di Studio One di Kingston, Jamaika.

Bunyi muzik ska dikenali melalui penempatan bunyi gitar yang ditekankan accented dan rima piano rancak upbeats. Perkataan "ska" mungkin berasal dari onomatopoeic dalam tradisi sastera atau juga rima muzik.

Pemain gitar Ernest Ranglin berkata bahawa "cakaran bunyi gitar selamba ( offbeat guitar scratching ) yang dimainkan olehnya dan pemuzik lain dikenali sebagai 'skat! skat! skat!'"

Pakar sejarah muzik biasanya membahagikan sejarah Ska kepada tiga gelombang. Minat terhadap Ska semakin pudar semenjak diperkenalkan pada asalnya, dan meningkat semula revivals of note di England pada 1980s (dikenali sebagai Two-Tone), dan satu lagi gelombang kepopularan pada 1990-an (dirujuk sebagai Ska Gelombang Ketiga).

Era Two-Tone dinamakan sempena label rekod yang serupa, dihasilkan oleh Jerry Dammers, pamain keyboard The Specials. Artis lain pada label ini termasuk The Selecter dan band Madness yang berjaya secara komersial.

Sebahagian band Amerika paling berjaya Ska Gelombang Ketiga adalah The Mighty Mighty Bosstones dan No Doubt, kedua-duanya menggabungkan ska dengan rock dan punk. Sesetengah orang mendakwa bahawa penggabungan kedua jenis muzik menyebabkannya kehilangan kesemua unsur Jamaika.

Ska diseluruh dunia kelihatannya kembali kepada asal. Semakin banyak band memainkan ska yang dipengaruhi atau sepenuhnya sama dengan ska tradisi. Band tersebut termasuk The Slackers, Pressure Cooker, The Debonaires, Westbound Train, dan The Soul Captives.