x

Birth of Joy / Blog

Interview Live XS

Local Hero september 2010 de ruige rock 'n' roll van Birth Of Joy

donderdag 09 september 2010

Birth Of Joy is de eerste van drie Local Heroes van de maand september, die de komende weken op deze website aan bod komen met een interview. In het huidige nummer van LiveXS kregen ze een jubelende recensie. De band bestaat al zo'n drie jaar en is blij met hun status. ''Zo zie je maar weer dat hard werken loont." Het leven in een band bevalt ze wel. "Je kunt overal met z'n drieën op uit trekken, dat is best mooi."

Ze zijn elkaar tegengekomen op de Herman Brood Academie in Utrecht, maar ze willen deze naam eigenlijk niet gebruiken. De band wil graag alles op eigen houtje doen, zonder mee te liften. Onafhankelijkheid vinden ze belangrijk. Gertjan, toetsenist en bassist en tevens boeker van de band: "Natuurlijk tot op zekere hoogte, want als we bij een platenmaatschappij komen gaat er veel veranderen. Maar als we teveel vrijheid moeten inleveren, kan dat voor ons een reden zijn om nee te zeggen."

De heren hebben genoeg ambities. Ze hebben inmiddels een boekingsbureau ingeschakeld en die hebben genoeg ideeën. "Eerst moet het eerste album uitkomen en dan gaan we steeds een stapje verder." Eerst staat de Popronde op de planning. Waarschijnlijk staan ze ook op Noorderslag en hopen ook daar opgepikt te worden. Hun belangrijkste doel is niet om wereldberoemd te worden, hoewel dat natuurlijk meer dan welkom is. "Wat wij het liefst willen doen is mensen bereiken met onze muziek, laten horen wat we kunnen."

Birth Of Joy is naar eigen zeggen een duidelijke live-band. Op het podium komen de nummers het best tot hun recht en de heren voelen zich daar ook het meest thuis. Ze horen vaak dat ze iets van The Doors weghebben, maar deze band is niet hun voornaamste inspiratiebron. "Het klinkt wel tof, maar het is nooit onze bedoeling geweest om een The Doors-achtige band te worden. We zijn meer geïnspireerd door bands als MC5 en de ruigere kant van de jaren '50 en '60. We proberen het hele gevoel van de jaren '50/'60 vast te grijpen." Claudia Dogger

Recensie in The Cutting Edge

20 sep, 13:49 Cutting Edge Talent van de Week: Birth of Joy

Herinneringen aan The Doors komen spontaan bovenborrelen

Herinneringen aan The Doors komen spontaan bovenborrelen bij het beluisteren van de songs van Birth of Joy. Je kunt er simpelweg niet omheen waar deze driemansformatie de mosterd heeft gehaald. Niet alleen de expressieve zang van de eveneens zeer charismatische frontman, maar ook de psychedelische en snerende orgeltonen, het opzwepende en uiterst effectief groovende drumwerk en de rauwe gitaaruitspattingen doen er stevig aan denken. De Detroit-sound van MC5 is echter mede een inspiratiebron. Een monsterlijk powerrocktrio uit Enschede dat beestachtig swingt en dus terecht Talent van de Week!

Net als Jim Morrison is singer-songwriter, zanger en snarenplukker Kevin Stunnenberg (ook in The Tommycats) het gloeiende middelpunt van het drietal - holy f*cking hell, wat heeft die gast een straf en tomeloos stemgeluid! - dat verder bestaat uit Bob Hogenelst (drums) en Gertjan Gutman (orgel/bas).

Als je niet weet dat je naar Birth of Joy luistert, zou je toch echt op het graf van je grootmoeder zweren dat het Jim is die verleidelijk zingt, kreunt, lijzig bezweert en manisch de sokken uit zijn schoenen schreeuwt. Ondersteund door het onmiskenbare sixtiesgeluid van het sferische en scheurende hammondorgel, fantastisch maniakale en pompende drums en oerend vuige, dikke gitaarlijnen. Superstrakke en moddervette, melodieus blijvende rocksongs van een ongebreidelde passie om u tegen te zeggen en waar de zweetdruppels van afvliegen.

Alle drie de nummers, 'Keep on moving', 'Make things happen' en 'Drink the cup' in de Ongekend Talent-player springen in het oor en zijn ronduit voltreffers. Op hun MySpace-site staan er nog een paar die hun werking ook al niet missen. Maar het is niet allemaal stomende, sexy, broeierige en zweverige rock wat er wordt geserveerd. De drie kunnen ook een ballade prima aan en weten het dan spannend te houden en je mee te slepen door het tempo langzaam op te voeren.

Misschien dat de landelijke doorbraak op handen is met het treffend getitelde, in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum 'Make things happen', dat begin deze zomer verscheen en waar de genoemde songs op te vinden zijn. Deze band kan nog wel eens heel groot worden. Voordat ze doorschieten naar eeuwige roem check je ze dit najaar nog gratis, want ze toeren met het reizende festival Popronde langs vele steden. Doe nou, want straks is het dokken geblazen om ze te zien. Wedden?