x

JURA / Press

“Musiken Jura förmedlar är post-metal. Som vanligt när man snackar sån här musik är det inte en förutsägbar vers-refräng-vers-refräng-mall på låtarna utan det är långa episka skapelser. För att gå lite djupare in i ljudbilden kan man säga att de är en fusion av post-rock och sludge som de spelar. Från post-rocken har de tagit långa uppbyggnader och reverb på gitarrerna som är så karakteristisk för genren. Från sludgen tar de långsamma, tunga riff och skrovlig sång. Ihopslagningen blir totalt överväldigande, precis så som sån här musik ska vara. [...] När jag tänker efter kanske Metalgaze är en bättre benämning på vad Jura skapar? Eller vafan, skit i mitt raljerande om genre hit och genre dit. Kalla det vad du vill, det viktigaste är ju ändå musiken. Med handen på hjärtat kan jag säga att Jura är hur bra som helst! Helt makalöst bra faktiskt.”

“BALANSERAR MELLAN DET VACKRA OCH DET RÅA. Göteborgsbaserade JURA är ett nystartat gäng bestående av fem inflyttade killar från Dalsland och Värmland. Tillsammans gör de en känslosam och mörk metal som lånar näring från band som Neurosis, Khoma och Mono. Även Thåström, Nine Inch Nails och (lite otippat) Ossler nämns som inspirationskällor. Målet är att hitta den där magiska balansen mellan det vackert harmoniska och en skitig råhet. Och visst lyckas Simon Andersson (trummor), Rasmus Lindblom (bas), Jonas Mattsson (gitarr), Johannes Ohvo (gitarr) och Bobby Svanér de la Cruz (sång) med sitt uppsåt – åtminstone bitvis. Det är tveklöst en svår genre kvintet- ten har tagit sig an, en musikalisk sfär där de flesta hamnar i skuggan av Neurosis effektiva benkross. Men JURA har åtminstone ambitionen att vara någonting mer än en kopia. Om bara influenserna från Mono och Ossler tillåts skina igenom ytterligare kan det här bli riktigt bra.”

“JURA – NÄR EVOLUTIONEN SLOG TILLBAKA JURA är det nattsvarta bandet från Göteborg som får Eriksbergskranen, den gamla bockkranen, att ge vika för sin stenhårda postmetal som skjuter ut toner och melodier i en blyhård takt.”