x

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your ReverbNation experience.

GOOTCH / Press

“‘Satellite City’ is het eerste nummer op het debuut ‘Dirtbag – Volume 1’ van het Belgische Gootch en de band maakt daarmee direct duidelijk wat het wil: vuige rock ‘n roll spelen! Gootch bestaat sinds 2005 en kende weinig personele wisselingen waardoor de vijf Belgen een hecht geheel vormen. Men zegt geïnspireerd te zijn door bands als AC/DC, Mötorhead, Kyuss en Queens Of The Sone Age maar ook door Danko Jones, Velvet Revolver en Wolfmother, en dat is terug te horen.”

“Diep verscholen in zuid West-Vlaanderen ligt de grensgemeente Menen. Komt al eens in het nieuws bij een grensblokkade of overvallen. Maar datzelfde Menen blijkt ook de broedplaats te zijn van het tot hiertoe voor mij onbekende kwintet Gootch. Gootch releaste onlangs zijn eerste cd Dirtbag: Volume 1. Bij ons stond hij ingedeeld als “stoner rock”. Al zou ik na een paar luisterbeurten het woordje “stoner” weglaten, rocken doet Gootch wel degelijk als de be(e)sten! Laat ons een koe een koe noemen: het rockt dus effectief, maar gillende metal krijg je zeker niet voorgeschoteld. Gootch produceert veel decibels, lekker vettige, potige rock met hier en daar een minimaal snuifje stoner invloed. Bij stoner rock denk ik spontaan aan Kyuss, Nebula, Karma to burn … Maar Gootch doet me eerder denken aan El Guapo Stuntteam of Danko Jones en consoorten. Of misschien zelfs een Triggerfinger of Blackbox Revelation met een paar gitaartjes meer.”

“Na vijf jaar timmeren aan de rock’n roll highway mag deze bende zijn duivels ontbinden op hun eerste cd “Dirtbag Vol 1”. Op podium moet men deze heren niets meer leren, maar dezelfde vibe terugvinden op plaat is geen sinecure. Die operatie is echter glansrijk geslaagd, want het zal moeilijk zijn voor vader hardrocker om zijn headbangende kroost in bedwang te houden op deze strakke, beukende rechttoe rechtaan rocksound. Als invloeden buiten hun punkverleden laat Gootch ons daverende namen als AC/DC, Hermano, Motörhead, Danko Jones, Airbourne, Queens of the Stone Age of Wolfmother en Kyuss voor onze ogen wervelen. Gootch heeft uit dit brouwsel een eigen stijl en klank laten vloeien die zowel gesmaakt zal worden door liefhebbers van metal, hardrock of aanverwant vuurwerk.”

“Dat onze Belgische buren naast het maken van metal ook de kunst om te rocken verstaan wisten we al door een band als Triggerfinger. Dit Gootch is uit hetzelfde hout gesneden, hoewel men iets minder herkenbaar klinkt. Als het beestje een naam moet hebben hoor je vaak bij dit soort bands de term "testosteron rock" langskomen. Deze omschrijving past naadloos bij de muziek die gebracht wordt op Dirtbag volume 1. Stevig stampende nummers met een vleugje stoner vliegen je om de oren, en van rust is nergens te spreken. Dat is misschien ook wel één van de grote nadelen van dit soort muziek, afwisseling is ver te zoeken. Gelukkig staan alle nummers individueel hun mannetje, hoewel de CD in zijn geheel wat langdradig overkomt. Al met al is dit een debuut zoals je ze graag hoort, goed geproduceerd en gemusiceerd, met een zekere spelvreugde. Gootch is een goede smoes om een snelheidsboete op te lopen.”

“Gootch Rocks! Met deze slogan lanceerde de West-Vlaamse kick-ass rock ’n roll band GOOTCH onlangs via hun site een wedstrijdje ‘Om het meest BV’s aan het Gootchen’ krijgen. Check voor uzelf op www.gootch.be wat de BV’s ervan bakten. Wat betreft GOOTCH zelf : Rocken dat kunnen ze !! En dat deden ze dan ook als de beesten, tijdens de release party voor hun eerste CD ‘Dirtbag: volume 1’. Place to be was Muziekcentrum Track in Kortrijk.”

“Hou je van lekker harde rock & roll met stoner invloeden? Dan ben je bij Gootch aan het goede adres. Deze Belgen weten hoe je moet rocken en doen dat dan ook met verve. En wat nog belangrijker is, het klinkt allemaal nog eens lekker in de oren ook! Alles heeft een reden en er wordt niets gedaan dat van de essentie af kan leiden, te weten het zo hard mogelijk tekeer gaan op de instrumenten. Als je zogenaamd simpele muziek maakt is er niets zo moeilijk als het maken van goede songs. Dat is een discipline die de heren van Gootch ook beheersen, want alle nummers hebben een eigen identiteit en ziel, terwijl ze door het geluid een coherent geheel vormen. Dat maakt dit tot een kleine drie kwartier genieten en na een paar keer goed luisteren meebrallen. Lekker hoor, om zo even stoom af te blazen. Is er dan niets op Dirtbag: Volume 1 aan te merken? Nee, eigenlijk niet! Ik kan niet wachten tot Volume 2!”

“Zelfs Gunter Lamoot en Showbizz Bart (filmpjes op YouTube te vinden) lijken Gootch een te gek Belgisch vijftal te vinden. We geven hen niet ongelijk. De harde rock die elementen bevat van (oude) Danko Jones, AC/DC en Nashville Pussy zet Gootch perfect om in radiovriendelijke nummers, zonder dat ze übercommercieel overkomen. De gitaren zagen flink door en de zang van Joost Lippinois is de perfecte match voor de stonerachtige sound. In de enkel ballad op plaats is Gootch iets minder sterk, maar de snellere songs worden puik afgeleverd. Gootch is een blijvertje, je zal zien!”

Mindview - Mindview

“Naast bier is ook een lekkere pot rock-‘n-roll iets waar ze in België wel mee weg kunnen. Dat wordt nog maar eens bewezen op de debuut-cd van deze Gootch. De vijf heren zijn de mosterd gaan halen bij groepen als Kyuss, Wolfmother en AC/DC. En of dit rockt? Het titelnummer wordt live geheid een instant classic en ook met ‘Satellite City’ en ‘Triple John’ maken ze meer dan een goede beurt. Het rockt, zit vol groove en wordt met overtuiging gebracht. Dit zal ook meer dan enkel metalliefhebbers aanspreken. Waarom zouden deze gasten eens niet op tournee gaan met een band als Triggerfinger? Lijkt ons een prima idee qua lancering. Hopelijk krijgen ze de eerlijke kans die andere Belgische rockers meestal niet krijgen. Of kan dat tegenwoordig alleen maar als je 15 jaar bent en Humo’s Rock Rally wint?”

Rock Tribune - Rock Tribune